EPAL palete in mednarodni standardi

Lesena paleta, ki jo označuje izraz EPAL palete je svoje ime dobila po združenju EPAL (European Pallet Association). Gre za združenje proizvajalcev palet iz evropskih držav, ki proizvajajo standardizirane palete z imenom EPAL palete. Dimenzije palet, za katere se uporablja tudi oznaka EUR-EPAL so 1200 x 800 x 144 mm (euro palete). Prednost takšne standardizacije je enotnost pri logistiki in transportu, ki bistveno zniža stroške in poenostavi proces. Poleg dimenzij so EPAL palete tudi zaščitene pred različnimi insekti in drugimi škodljivimi organizmi, ki bi se lahko z leseno embalažo prenašali iz kraja v kraj, iz kontinenta na kontinent.

Palete EPAL – zaščita lesa pred škodljivci

EPAL paleteStandardna dimenzija palete EPAL je prinesla enostavnejšo mednarodno rabo in preprostejše sodelovanje. Ravno zaradi mednarodne uporabe in izmenjave je lesena paleta idealna za nehoteno širjenje bolezni in različnih škodljivcev (na primer azijskega kozlička). Mednarodni standard ISPM15 določa, da je treba leseno embalažo najmanj 30 minut segrevati na 56 °C v sredici najdebelejšega kosa. Palete EPAL so tako primerne za mednarodni transport, saj se na zdravju neškodljiv način in brez kemikalij uničijo vsi škodljivci, ki bi lahko predstavljali potencialno nevarnost. Vse palete, ki so skladne s tem standardom, imajo to jasno označeno na vidnem mestu. Palete EPAL za odpravljanje zajedavcev ne smejo biti zaplinjene z metan bromidom.

Palete EPAL – lesena paleta kot idealna embalaža

Kljub velikemu napredku na vseh področjih in novih materialih, ki bistveno prekašajo tradicionalne, seje na področju transporta in skladiščenja izkazalo, da je les najprimernejši material. Dimenzije Palete EPAL so standardizirane, zato ni težav pri mednarodnem transportu. Les je toplotno obdelan, s čimer preprečimo širjenje zajedavcev in bakterij, obenem pa ni škodljiv zdravju ali naravi. Palete EPAL so zaradi kakovosti materiala trpežne, kar pomeni, da so še vedno najcenejši material. V sveti, kjer vlada predvsem ekonomska optimizacija procesov, je temeljno vodilo čim večji učinek za čim manj denarja. In očitno lesna paleta kljub številnim poskusom, da bi jo zamenjali z drugimi materiali, najbolje izpolnjuje vse zahteve. Obenem pa gre za naraven material, ki ne obremenjuje okolja.